Как се взимат правилно размери за пердета и завеси

Ако вече сте взели решение да обновите дома си с нови пердета, то взимането на правилните размери е от изключително значение, за да сте сигурни, че те ще изглеждат така както си ги представяте.

За точното взимане на размерите е важно да използвате метална рулетка, а не линия или шивашки метър.

Размерите на Вашите пердета зависят основно от ширината и дължината на корниза или релсата, а не от големината на прозореца.

Как да измерите ширината?

Ако вече имате монтирана релса или корниз – измерете ширината им (но без декоративните накрайници, ако има такива).

Как да измерите ширината, ако предстои монтирането на нова релса или корниз?

Желателно е да предвидите по 20-30 см. от всяка страна на прозореца и да вземете тази ширина. Така, когато завесите бъдат дръпнати встрани няма да закриват прозореца.

В случай, че релсата или корниза няма да бъдат монтирани на тавана, трябва да предвидите монтирането на около 15-20 см. над прозореца.

При така взети размери ще постигнете максимално затъмняване на помещението и ще ограничите проникващата в помещението между стената и релсата/корниза светлина, а отварянето на прозорците ще бъде свободно.

Как да измерите височината?

Поради възможността подът или первазът да са с денивелация е важно да измерите височината в поне три точки – в двата края и в средата на релсата или корниза. За да избегнете влаченето на пердето по пода вземете най-малкия размер от горепосочените.

Колко метра плат е необходим?

След като сте взели размерите трябва да определите колко метра плат ще Ви бъде необходим. В зависимост от това колко набор бихте желали да имат вашите пердета се определя и количеството плат.

Най-често предпочитаният набор на пердета е 1:2 или 1:3. Естествено, този избор е индивидуален и зависи единствено от Вашето желание и представа за красив набор.

Наборът за плътни завеси с шарки е 1:1,5 до 1:1,8, но не повече, за да се виждат добре шарките на плата. Ако сте взели решение Вашите плътни завеси да са в изчистен десен – наборът може да е по-голям – 1:2

В случай, че сте романтична натура и искате да изразите тази романтика в дома си, можете да оставите пердетата да се влачат по пода. Тогава ще трябва да добавите около 10 см. към дължината.

Преди да вземете плата е много е важно да съобразите и следните неща:

Състав на плата:

Платовете, които са 100% памук имат свиваемост 5-10%. Заложете по-голямо количество при закупуването на плата.

Платовете, в които е по-голямо количеството лен или са 100% лен също имат свиваемост около 5-10%

Платовете от полиестер и вискоза нямат свиваемост. При тях единствено трябва да заложите към дължините допълнително няколко сантиметра за подгъвите (резервите). Те зависят от предпочитанията ви за подгъва.

Вида окачване на Вашите пердета и завеси:

При закачване на пердетата към корниз измерването на височината трябва да се направи от долната част на халката/щипката на корниза.

Ако сте избрали да закачите Вашите пердета с релса трябва височината на пердето да бъде измерена от върха на релсата (по този начин пердето ще я покрива с горния си край).

Когато имате готовност с взетите размери можете да се свържете с нас, за да обсъдим изборът Ви на плат.

В www.tvorilnica.bg имаме богат избор на висококачествени платове с прекрасни десени!

В случай, че се нуждаете от допълнително вдъхновение Ви предлагаме да разгледате другите статии в блога ни, където сме представили някои от колекциите на дизайнерско студио Clarke & Clarke.

Подобни публикации