Различните влакна абсорбират влагата по различен начин и реагират различно при топлинна обработка.  Това е голям фактор за свиването на тъканта.

При нормална употреба тъканите с ниска степен на свиване включват синтетични влакна и смесени тъкани.

Всички материали, които съдържат естествени влакна имат процент свиваемост. В зависимост от материята тази свиваемост може да варира в проценти.

Знаем, че ако човек няма специална подготовка може да пренебрегне тази особеност и да не си зададе въпросът – колко процента от плата трябва да заложа допълнително?

Накратко каква е свиваемостта според състава на плата:

  • Платовете, които са 100% памук имат свиваемост 5-7%. Може да достигне до 10% при по-некачествените материали (с по-малко нишки на кв.см). Заложете по-голямо количество при закупуването на плата.
  • Платовете, в които е по-голямо количеството лен или са 100% лен също имат свиваемост около 5-10%
  • Платовете зебло (юта) и бамбук също имат висока свиваемост.
  • Платовете от полиестер и вискоза обикновено нямат свиваемост.

таблица свиваемост платове

Ако не сте сигурни по какъв начин дадена тъкан ще реагира на първото си пране, ви препоръчваме да изберете програма със студена вода. Въпреки че тя няма да предотврати напълно всяко свиване, определено ще е по-малко вредна за тъканта от горещата вода.

Препоръчваме ви, когато поръчвате платове да съобразите тези особености или да се консултирате с нашите продавач-консултанти.

Подобни публикации